Πολλοί επαγγελματίες κομμωτές βλέποντας την κρίση να συνεχίζεται, μας ρωτούνε καθημερινά τι πρέπει να κάνουν για να παραμείνουν βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί.

Βλέποντας να χάνουν τζίρο και επισκέψεις και έχοντας πολλοί από αυτούς κατεβάσει τιμές για να γίνουν πιο προσιτοί απέναντι σε παλαιούς και νέους καταναλωτές, δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν πολλά πράγματα.

Σίγουρα δεν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή για να γυρίσουμε κατευθείαν τα πράγματα στο καλύτερο, αλλά υπάρχει μια λέξη κλειδί που μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει και να μπορέσουμε να γίνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί τα επόμενα χρόνια.

Η λέξη αυτή είναι ‘στροφή στην επιχειρηματικότητα.

Είναι κάτι που δυστυχώς το βλέπουν λίγοι ή δεν θέλουν να το δούνε πολλοί γιατί ίσως δεν το θεωρούν απαραίτητο και γιατί αντιλαμβάνονται το κομμωτήριο απλά σαν μια τέχνη και όχι σαν μια επιχείρηση.

Τέχνη είναι όταν πασχίζεις να μαθαίνεις όλο και περισσότερα πράγματα σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχεις και επιχειρηματικότητα όταν προσπαθείς να βρεις τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνήσεις την τέχνη σου με τους καταναλωτές, τον τρόπο για να προτιμήσουν τις δικές σου υπηρεσίες , αλλά και πως θα βρεις νέους πελάτες.

Τέχνη είναι η καλή και ποιοτική παροχή υπηρεσιών και επιχειρηματικότητα είναι όταν προσπαθείς να αποδείξεις ότι οι δικές σου υπηρεσίες είναι πιο εξειδικευμένες.

Τέχνη είναι να παρασύρεσαι από το οικονομικό αδιέξοδο της αγοράς και της κρίσης και να βγάζεις λάθος συμπεράσματα για την πορεία της επιχείρησης σου και επιχειρηματικότητα να κάνεις εξειδικευμένη διαχείριση, να βρεις γιατί δεν βγάζεις αρκετό κέρδος, τι δεν πάει καλά και να μάθεις πως μπορείς να την βελτιώσεις.

Τέχνη είναι να βάζεις τις τιμές σου σύμφωνα με τους γύρω σου και το τι θεωρείς εσύ φθηνό και ακριβό, ενώ επιχειρηματικότητα να έχεις τιμές κοστολογημένες σε σχέση με το κόστος της επιχείρησης σου για να έχεις κέρδος και να μάθεις τι ακριβώς υπηρεσίες ψάχνουν οι καταναλωτές.

Τέχνη είναι να προσφέρεις καλή υπηρεσία, αλλά αυτό να μη το αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές και να σου ζητάνε καλύτερες τιμές, ενώ επιχειρηματικότητα πως θα μπορέσεις  να τις κάνεις να φαίνονται λογικές με στόχο να δημιουργήσεις πιστούς πελάτες και να κάνεις την επιχείρηση σου πιο ελκυστική σε νέους καταναλωτές.

Τέχνη είναι να έχεις επενδύσει και δημιουργήσει ένα αξιόλογο κομμωτήριο και να μη ξέρεις πώς να το προβάλλεις ενώ επιχειρηματικότητα είναι με την βοήθεια του μάρκετινγκ να μπορείς να βελτιώσεις το προφίλ του κομμωτηρίου σου, να το αναδείξεις και να το αξιοποιήσεις στα μάτια των καταναλωτών.

Τέχνη είναι να παρέχεις υπηρεσίες φθηνές και καλές και να σου λένε στο τέλος ότι είσαι και ακριβός ενώ επιχειρηματικότητα να βρεις την ισορροπία μεταξύ τιμής και υπηρεσίας

Όπως αντιλαμβάνεστε είναι μια αλλαγή νοοτροπίας γιατί οι εποχές άλλαξαν καθώς και οι συνθήκες επικοινωνίας και ανταγωνισμού και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς.

Αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσεις τα επόμενα χρόνια για να παραμείνεις βιώσιμος και ανταγωνιστικός προσπαθώντας  να οργανωθείς, να βελτιώσεις και να δουλέψεις πάνω στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Μη παραμένεις μόνο στην καλλιτεχνική σου εξέλιξη γιατί σήμερα το κομμωτήριο είναι και επιχείρηση με πολλές απαιτήσεις σε κάθε τομέα.

Ζήτησε βοήθεια πάνω στην διαχείριση και το μάρκετινγκ και μη προσπαθείς να τα κάνεις όλα και από λίγο μόνος σου.

Σήμερα η βοήθεια αυτή έρχεται μερικώς από κάποιες εταιρείες που σου πουλάνε προϊόντα, δίνοντας σου σεμινάρια και συμβουλές.

Χρειάζεσαι πρακτική καθοδήγηση και βοήθεια στον τομέα της διαχείρισης και του μάρκετινγκ κουμπωμένα πάνω στην φιλοσοφία και τις ανάγκες της δικής σου επιχείρησης, όπως το κάνεις σε φορολογικό και λογιστικό επίπεδο με τον λογιστή σου.

Με λίγα λόγια να μπορεί να ασχολείται κάποιος με την επιχείρηση σου αποκλειστικά, γιατί κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική και έχει τα δικά της δεδομένα.

Αυτό εμείς σαν Original hair business κάνουμε ήδη  εδώ και 16 έτη με επιτυχία με τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις κομμωτηρίων και δεν είναι τυχαίο που όλες είναι υγιείς, βιώσιμες και ανταγωνιστικές.