Λόγω της κρίσης οι παρεχόμενες υπηρεσίες κομμωτηρίου  περνάνε από την νέα αντίληψη και νοοτροπία που έχει δημιουργηθεί στους σύγχρονους καταναλωτές.

Η ερώτηση είναι τι είδους ποιότητα θα πρέπει να παρέχουμε στις καταναλώτριες κομμωτηρίου του σήμερα για να γίνουμε ανταγωνιστικοί.

Ποια είναι εκείνα τα standard προτίμησης των καταναλωτριών που τις κάνουν να  προτιμούν την δική σας επιχείρηση αφενός και αφετέρου την προτίμηση σε ένα κομμωτήριο σε σχέση με την επιλογή ενός ελεύθερου επαγγελματία ή την επιλογή της νέας τάσης στην αγορά του φθηνού κομμωτηρίου.

Η έννοια της ποιότητας σίγουρα δεν εγκλωβίζεται απλά στην αναφορά ‘ καλύτερη ‘ για να προσελκύσει την καταναλώτρια, αλλά συμπεριλαμβάνει και άλλα πράγματα που τραβάνε το ενδιαφέρον της.

Η εύρεση της καλύτερης ποιότητας είναι σχετική και μη αντιληπτή μεταξύ 2 καλών επιλογών γιατί συνδέεται και με άλλες παραμέτρους, όπως είναι στις μέρες μας η τιμή, ο βαθμός εξυπηρέτησης, η συμβουλευτική προσέγγιση και η προσωποποιημένη ικανοποίηση της πελάτισσας.

Το τελευταίο θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό γιατί συνήθως το προσπερνάμε και επικεντρωνόμαστε περισσότερο γενικά στην καλή παροχή των υπηρεσιών που παρέχουμε και δεν την προσωποποιούμε όπως θα έπρεπε ξεχωριστά για κάθε πελάτισσα.

Ίσως δεν έχουμε εκπαιδευτεί πάνω στην προσωποποιημένη ποιοτική εξυπηρέτηση που είναι το κλειδί της αποτελεσματικής ικανοποίησης του πελάτη.

Η ποιότητα όπως αντιλαμβανόμαστε είναι μια πυραμίδα μικρών πραγμάτων που τοποθετούμε με σκοπό να φθάσουμε στην κορυφή, όπου βρίσκεται η ικανοποίηση του πελάτη.

Η χρήση επαγγελματικών προϊόντων, η καλή εξυπηρέτηση, η γνώση της πώλησης μιας υπηρεσίας από το προσωπικό, η γνώση της σωστής τιμής στην κάθε υπηρεσία, η συμβουλευτική καθοδήγηση για την συνέχιση του αποτελέσματος στο σπίτι, η ταύτιση του αποτελέσματος της υπηρεσίας με τα θέλω του πελάτη και τέλος πως αυτό θα το επικοινωνήσουμε με τους καταναλωτές είναι όλα αυτά που συνθέτουν την ικανοποίηση του πελάτη.

Το τι θα τους πούμε για το είδος υπηρεσιών που παρέχουμε, γιατί τις χαρακτηρίζουμε ποιοτικές και πως δείχνουμε την διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι το ζητούμενο και όχι απλά ‘παρέχω ποιοτικές υπηρεσίες.

Σίγουρα χρειαζόμαστε την βοήθεια του μάρκετινγκ υπηρεσιών που θα ντύσει την αξία των υπηρεσιών που παρέχουμε ώστε να φαίνονται πιο ποιοτικές στα μάτια του καταναλωτή και να του τραβάνε το ενδιαφέρον.

Έχουμε δει στην αγορά και υπερβολές με επιχειρήσεις κομμωτηρίων που προβάλουν πολύ φθηνές τιμές με τα καλύτερα προϊόντα χρήσης και ποιότητα υψηλών προδιαγραφών με χαμηλές τιμές και σκέφτεται έπειτα ο καταναλωτής που υπάρχει η παγίδα ,γιατί δεν του κάθεται στην λογική η τόσο πολύ καλή παροχή που του κοστίζει τόσο φθηνά. Βλέπετε τόσα χρόνια ο καταναλωτής εκπαιδεύτηκε με την λογική του ‘ότι δίνεις παίρνεις’ και το ανακαλύπτει τελικά στις μέρες μας, αλλά και σε κάθε εποχή σαν κανόνας της αγοράς και της ζήτησης.

Η αγορά έγινε δύσκολη και πολύ απαιτητική και χρειάζονται πολλά πράγματα για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί.

Πρέπει να μελετήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο για το τι υπηρεσίες θέλουμε να παρέχουμε και πως θα το επικοινωνούμε με τους καταναλωτές.

Να λάβουμε υπόψη πρώτα από όλα πως θα σταθεροποιήσουμε τις πελάτισσες μας, πως θα γίνουμε ελκυστικοί στα μάτια των καταναλωτών και στην προτίμηση των, να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί να έρθει στο δικό μας κομμωτήριο, να μάθουμε πώς να μπαίνουμε στην ψυχολογία της κάθε πελάτισσας και να γινόμαστε ο ψυχολόγος των μαλλιών και της διάθεσης της, να μάθουμε να συμβουλεύουμε, να συμβουλεύουμε και να ξανά συμβουλεύουμε και τέλος να γνωρίσουμε πως θα φτιάξουμε το  brand name της επιχείρησης μας γιατί μόνο εάν μπούμε στο μυαλό των καταναλωτών και καθιερωθούμε, θα παραμείνουμε στο προσκήνιο τα επόμενα χρόνια ανταγωνιστικοί.

Ο σημερινός επαγγελματίας κομμωτής δυστυχώς έχει πολλά στο κεφάλι του για να ασχοληθεί ώστε να είναι και πάντα μέσα στην μόδα, με ετοιμοπόλεμους συνεργάτες, με σωστή οικονομική διαχείριση και γενικά να είναι ανταγωνιστικός Η επιχείρηση κομμωτηρίου έγινε μια δύσκολη μορφή επιχείρησης επειδή συνδυάζει όχι μόνο τέχνη, αλλά ταυτόχρονα διαχείριση, μάνατζμεντ, μάρκετινγκ και επικοινωνία.